Sfantul Elefterie

Sfantul Elefterie

Sfantul Elefterie este cinstit pe 15 decembrie. A trait in timpul domniei imparatului Adrian (117-138). Nu cunoastem data exacta a nasterii sale, stim doar ca s-a nascut in jurul anului 100, din parinti crestini. Antia, mama sa, primise botezul chiar de la Sfantul Apostol Pavel. Parintele spiritual al lui Elefterie a fost Anichit, episcopul Romei. Acesta l-a hirotonit diacon la varsta de 15 ani, preot la 18 ani si episcop al Iliricului la varsta de 20 de ani.

Imparatul Adrian, dorind disparitia crestinilor, il trimite pe Felix, un apropiat, sa il aresteze pe Sfantul Elefterie. Felix il intalneste pe Sfantul Elefterie in momentul in care acesta tinea o cuvantare. Uimit de invatatura crestina, Felix se converteste. Nereusind sa-l aresteze prin Felix, il trimite pe Coremon.

Inainte ca Coremon sa-l arunce intr-un cuptor incins plin cu sulite, ii da Sfantului Elefterie, ca oricarui condamnat la moarte, dreptul la o ultima dorinta - sa rosteasca  o rugaciune: "Iti multumesc, Doamne Iisuse Hristoase, Dumnezeul meu, ca m-ai invrednicit de atatea bunatati; caci cu mana Ta cea tare m-ai intarit a rabda atatea, pentru numele Tau cel sfant. Deci, acum cauta din cer si vezi ce au sfatuit asupra mea cei ce ma urasc, izbaveste sufletul meu de intepaturile lor si de barbatii sangelui ma pazeste, ca un bun, ca sa Te cunoasca toti pe Tine, Unul Dumnezeu, intru toate marginile pamantului. Atinge-Te de inimile lor, o, Stapane, cela ce esti bogat intru mila, iar numele Tau cel sfant fa-l cunoscut lor si adu-i catre voia Ta cea sfanta, ca sa Te cunoasca pe Tine, Unul adevaratul Dumnezeu, si sa lase inchinaciunea idoleasca cea pierzatoare, ca bine esti cuvantat in veci. Amin". Dupa rostirea acestei rugaciuni, Coremon alege sa fie si el crestin.

Imparatul Adrian, vazand puterea Sfantului Elefterie, decide sa-l arunce in temnita si sa-l lase fara hrana. Insa, este hranit in chip minunat de un inger. Este legat de un cal spre a fi tarat, dar Dumnezeu trimite un inger si il rapeste pe sfant din mijlocul chinurilor si il duce intr-un munte aflat in apropiere de Roma. Imparatul Adrian trimite 500 de oameni sa-l caute spre a-l ucide. Toti ostasii trimisi se vor converti la intalnirea cu Sfantul Elefterie.

A fost supus multor chinuri, iar in cele din urma a fost omorat cu sabia.